Hope's Beautiful Daughters

Čudovite hčerke upanja/Hope’s Beautiful Daughters (HBD) je drugi del glasbenega diptiha upesnjenih in uglasbenih zgodb o pogumu, moči in srčnosti žensk (prvi del so predstavljale Selivke). Rdečo nit albuma pletejo misli svetega Avguština, ki pravi: “Upanje ima dve čudoviti hčerki – jezo in pogum. Jezo zaradi položaja, v katerem smo se znašli in pogum, da ga spremenimo.”

 

Gre za prvo tovrstno sodelovanje slovenskih in škotskih glasbenikov, ki sta ga spodbudila Katarina Juvančič & Dejan Lapanja. V projektu sta združila tako škotske glasbenike – najbolj znano škotsko kantavtorico in dobitnico številnih nagrad BBC-ja Karine Polwart, kitarista Paula Taskerja, violinistko Fiono Cuthill ter čelistko Seylan Baxter kot tudi najbolj znane škotske pripovedovalce – Toma Muira iz Orknijev, Lawrenca Tullocha iz Šetlandov ter Davida Campbella iz Edinburgha. V domači posadki so zbrani znani Katarinini in Dejanovi glasbeni sopotniki – Matija Krečič na violini, Klemen Krajc na kontrabasu ter Gašper Peršl na bobnih.

Pripovedke so z glasbeno spremljavo opremili člani eksperimentalne zasedbe Salamandra Salamandra (Samo Kutin, Sabina Magajne Bogolin ter Matej Magajne), v kateri Dejan igra bobne in perkusije.

Likovna podobna albuma, pri kateri sta svoje ustvarjalno-magične moči združili Tinka Volarič (ilustracije) ter Jerneja Rodica (oblikovanje), predstavlja jezo in upanje kot dve dinamični entiteti, ki se neprestano vrtita okrog našega sveta in nas oblikujeta kot človeška bitja in kot družbo. Obenem pa sugerira na sposobnost, da ju držimo v svojih rokah ter ju oblikujemo s svojo močjo, pogumom, upanjem in ljubeznijo, se z njima igramo in ju spreminijamo.

 

Hope's Beautiful Daughters/Čudovite hčerke upanja slavijo ženske v vsej njihovi lepoti, misterioznosti, modrosti, moči in ranljivosti. Ter prijateljstva, ki jih negujejo na tem svetu.

1. IRENA

Irena pripoveduje zgodbo dečka, ki ga je med drugo svetovno vojno iz židovskega geta v Varšavi– tako kot še 2.500 drugih otrok - rešila poljska socialna delavka in medicinska sestra Irena Sendler.

2. SKELETON WOMAN

Navdih za pesem je inuitska zgodba o okostnjakinji, ki jo je Katarina našla v knjigi Clarisse Pinkole Estés “Ženska, ki teče z volkovi”.

3. DREAMMAKER

Ljudska pripovedka iz Hebridov (zahodna Škotska) pripoveduje zgodbo o pogumnem potovanju k modrosti. Pripoveduje David Campbell.

4. FRIDA

To pesem je Katarina napisala v najtežjih trenutkih – zase in za vse ženske iz bolnišničnega oddelka, ki so trepetale med življenjem in smrtjo. Pa tudi za Frido Kahlo. (op. Pesem je angleška različica skladbe Uspavanka za Fride iz plošče Selivke)

5. URSILLA

Orknijska ljudska pripovedka (orig. Ursilla and her Selkie Lover) opisuje precej nenavadno in drzno iskanje ljubezni. Pripoveduje Tom Muir.

6. SISTER SUN

Pesem je napisana po predlogi inuitske ljudske pripovedke Sister Sun Brother Moon, ki jo je leta 1888 v svoji monografiji “The Central Eskimo” prvič zapisal nemško-ameriški antropolog Franz Boas.

7. SVARILO JANEZU

Slovensko različico škotske tradicionalne pesmi Mickey’s Warning/Blue Bleezin’ Blind Drunk sta aranžirali Katarina in Karine. Nasilje nad ženskami ne pozna jezikovnih preprek, prav tako pa ne pogum, da takšne Janeze (ali Mikije) zapustimo.

8. MALLIE

Šetlandska ljudska pripovedka (orig. Mallie and the Trow) govori o srčnosti in dobroti sredi največje revščine. Pripoveduje Lawrence Tulloch.

9. ROSA

Rosa je osnovana na podlagi zbranih pisem Rose Luxemburg (“The Letters of Rosa Luxemburg”) in je poklon njenemu bojevitemu, strastnemu, iskrivemu, ponosnemu, neukročenemu in globoko občutljivemu duhu.

  

HVALA

Katarina & Dejan se zahvajujeta Ministrstvu za kulturo in Občini Cerknica za finančno pomoč, Seanu Lewisu za snemanje Toma, Bobu McGeadyju za snemanje Lawrenca ter vsem čudovitim hčerkam in sinovom upanja, ki se borijo za boljši svet.

Največja zahvala pa gre najinim nadarjenim prijateljem iz Škotske in Slovenije, ki so se v projekt vložili s tolikšno srčnostjo, še posebej pa Karine Polwart, ki je Katarini prvič predstavila Avguštinove misli.

Upamo, da bo album našel ljudi, ki bodo prisluhnili pesmim in zgodbam ter začutili ljubezen, s katero je bil ta projekt ustvarjen. Sicer pa prave stvari vedno najdejo prave ljudi. ;-)

. . . . . . 

HOPE’S BEAUTIFUL DAUGHTERS - ZASEDBA:

Katarina Juvančič – vodja projekta, besedila, glasba, vokali, producentka

Dejan Lapanja – glasbeni aranžmaji, kitare, klaviature, miks & mastering, producent

Karine Polwart – vokali, kitara

Seylan Baxter - čelo

Fiona Cuthill - violina

Paul Tasker - kitara

Gašper Peršl - bobni

Matija Krečič - violina

Klemen Krajc - kontrabas

David Campbell, Tom Muir and Lawrence Tulloch – pripovedovalci

Salamandra Salamandra – glasbeni aranžmaji pripovedk (Samo Kutin – ngoni, kalimba, calabash, hurdy-gurdy, zvočila vokal; Matej Magajne – akustična, električna kitara, bas; Sabina Magajne Bogolin – francoski rog, vokal; Dejan Lapanja – bobni)

Tinka Volarič – ilustracije in pisava

Jerneja Rodica – dizajn

glasbeni vzorci (sempli) pri Rosi – protesti v Ljubljani 2012/13 (last Andreja Zdraviča), velika sinica (last Slovenskega prirodoslovnega muzeja, dr. Tomi Trilar)

fb tw g+ p @

Gigs


See full calendar

Music